• Mikko Heikkilä ajaa Skoda Fabia R5 Evolla Latvian rallissa
2508

ASV:n tukema Mikko Heikkilä kirjautti rallin EM-debyytissään hienon pistepotin

Rallin EM-sarjan toinen osakilpailu, Liepaja Ralli, ajettiin 14.—16.8. Latviassa. ASV:n tukema Mikko Heikkilä debytoi EM-sarjassa TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia R5 Evolla ja nappasi kartturinsa Henri Arpiaisen kanssa ensimmäisestä ulkomaan kisastaan hienon kahdeksannen sijan.

Kärjen vauhdissa

Vaikka ensikertalaisen kokemusero MM- ja EM-sarjan konkareihin Mads Östbergiin, Alexey Lukyanukiin ja Craig Breeniin oli jo ennakkoon suuri, ajoi Heikkilä kymmenen erikoiskokeen kilpailussa tiukasti kärjen vauhdissa.

Viikonlopun kovimmat suoritukset olivat perjantain aika-ajojen neljäs sija, sekä sama sijoitus kilpailun ensimmäiseltä erikoiskokeelta. Ajollisesti paras suoritus tuli kuljettajan mukaan kilpailun kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella.

–Oltiin kolmantena reitillä, niin ensimmäisellä lenkillä oli aika liukasta. Päivän ensimmäinen pätkä kun ajettiin sitten toiseen kertaan, niin se tuli hyvin, kun tie oli puhtaampi. Siellä saatiin hyvä aika. Sitten alkoi olemaan renkaat aika loppu, niin päätin, että en lähde yrittämään enää urotekoja, tultiin vain järkevästi maaliin, Heikkilä korostaa.

Onnistumisia ja opettelua

Kaiken kaikkiaan debyyttikisa sujui hienosti, mutta tuoreeltaan maaliin tulon jälkeen Heikkilän ajatukset olivat kaksijakoiset.

—Ei nyt mitään riemunkiljahduksia tullut viimeisen pätkän maalissa. Vähän harmitti lauantai, kun tuli niin paljon virheitä. Vaikka tavoite olikin maaliin pääsy ja jossain sanoin ennen kilpailua, että sijoitus kympin sakkiin, niin tietysti pitäisi olla tyytyväinen. Mutta tosiaan nuo virheet harmittaa. Ja yhdessä hypyssä lauantaina kartturin selkä otti osumaa, se oli harmi kanssa, Heikkilä kertaa viikonlopun tapahtumia.

—Ne pari onnistumista, niin niihin voi olla tyytyväinen. En tiedä onko se liikaa sanottu, mutta jos kaikki onnistuu, niin nyt kyllä näki, että kyyti riittää viiden-kuuden joukkoon. Mutta onnistumisia tulee vain kokemuksen ja kilometrien kautta. Lisää pitää vielä oppia, hän kiteyttää.

Kiitos ASV:lle ja muille yhteistyökumppaneille tuesta

Tie EM-debyyttiin ja yleiskilpailun top10-sijoitukseen on tapahtunut nopeasti. Kahdeksan vuotta sitten rallidebyytissä kalusto oli hieman erilaista kuin nyt, ja aina vuoteen 2018 asti Heikkilän ajamissa ralliautoissa vetäviä pyöriä oli vain kaksi. Ennen Latviaa hän oli ajanut nelivetokalustolla vain kuusi kilpailua ja nyt alla olleella Skoda Fabia R5 Evolla vain yhdet testit.

–Onhan tämä homma muuttunut aika paljon. Silloin aikoinaan ajettiin Ladalla ja mietittiin, että miten saataisiin bensaa tankkiin. Nyt on sitten tälläiset vehkeet alla ja ollaan EM-sarjassa. Hienoa, että saa tälläisen mahdollisuuden, sitä osaa arvostaa, Heikkilä päättää, ja lähettää lopuksi vielä kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille, sekä kannattajille.

Heikkilän ja Arpiaisen saavuttamat ja 13 pistettä oikeuttavat kahden ajetun osakilpailun jälkeen EM-sarjan pistetaulukossa 10. sijaan. Kaksikon seuraava kisa on Kouvolan SM-ralli, joka ajetaan lauantaina 5. syyskuuta.

Liepajan EM-rallin tulokset: https://www.fiaerc.com/event/rally-liepaja-4/

Mikko Heikkilä Racing FB-sivu: https://www.facebook.com/mikkoheikkilaracing/

Teksti: Jari Hotti  Kuva: ERC Media.