• Betonipinta

Virheviesti

 • Deprecated function: Required parameter $options follows optional parameter $data in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $name follows optional parameter $data in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $options follows optional parameter $data in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $name follows optional parameter $data in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $entity_type follows optional parameter $file in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $entity_type follows optional parameter $entity in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $entity_type follows optional parameter $values in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $entity_type follows optional parameter $view_mode in require_once() (line 342 of /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $form_state follows optional parameter $input funktiossa include_once() (rivi 1439 tiedostossa /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $langcode follows optional parameter $path funktiossa include_once() (rivi 1439 tiedostossa /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
 • Deprecated function: Required parameter $options follows optional parameter $base_table funktiossa include_once() (rivi 3542 tiedostossa /home/asv/domains/asv.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).

Betonijulkisivut

Monipuolisella betonilla saat julkisivuihin eloa

Betonijulkisivut ovat monimuotoisia, elinkaariedullisia ja pitkäkestoisia. Ne voivat olla värikkäitä tai mahdollisimman yksinkertaisia. Ne ovat kierrätettäviä ja ympäristökuormitukseltaan vähäisiä.

Betoni antaa arkkitehdille mahdollisuuksia

Betoni on maailman eniten käytetyin rakennusaine. Se on käyttäjälleen haastava materiaali, jonka työstäminen vaatii vahvaa ammattiosaamista. Paljon se vaatii, mutta paljon se myös antaa – betonin käyttö on erittäin monipuolista ja se onkin kehittynyt yhdessä arkkitehtuurin mukana.

Betoni saattaa jäädä usein taka-alalle rakennusten rakennusmateriaalina, mutta lukuisat pintamateriaalit ja betonin muovailtavuus antavat estetiikkaan ja pintavaihtoehtoihin lukemattomia erilaisia vaihtoehtoja ja betoni onkin nousemassa myös ulkosivujen materiaalina. Betoni voi olla samanaikaisesti karu ja lämmin, kova ja pehmeä.

Suoraviivainen ja selkeä betoni on 2000-luvun materiaali

Nykypäivän arkkitehtuurissa haetaan selkeitä linjoja ja pelkistettyä ulkoasua. Betoni pääsee näyttämään mahtinsa myös sisätilojen arkkitehtuurissa: portaikkoina, valon ja varjon rakentajana. Esimerkiksi yritysten ulkoasuissa halutaan korostaa suoria linjoja ja tekniikkaa –isoja lasipintoja yhdistettynä yhteneviin, avariin ja suoraviivaisiin betonirakenteisiin.Betonijulkisivun kehitys

Pitkäikäinen ja helppohoitoinen betonijulkisivu kestää pitkään

Suomen ilmasto-olosuhteet vaativat rakentajilta ja rakennusaineilta paljon – julkisivuilta vaaditaan kovat säilymisvaatimukset: pakkasenkestävyys ja karbonatisoituneessa betonissa tapahtuva terästen korroosio. Nykyaikainen betoniteknologia on kuitenkin pitkälle kehittynyttä. Mahdolliset vaurioriskit on helppo minimoida. Pakkasenkestävyys varmistetaan betonin suojahuokostuksella. Lisäämällä suojabetonikerroksen paksuutta teräsrakenteissa sekä betonin laatua parantamalla voidaan hidastaa teräksen korroosiota – betonirakenteiden laskennallinen käyttöikä terästen korroosion suhteen on 4–5 kertaistunut sitten 60-luvun. 

Helppo hoitaa, korjata ja uusia

Betonijulkisivut mitoitetaan nykyään 50 tai 100 vuoden käyttöiälle. Julkisivujen käyttöikäsuunnittelussa muuttujina ovat betonin laatu (vesi- ja sementtisuhde sekä betonin ilmamäärä) ja terästen suojabetonikerros.

Betonijulkisivut ovat hyvin helppohoitoisia, ja ne voidaan myös tarvittaessa vaihtaa uusiin. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin valita oikeat rakennusmateriaalit, sillä ne vaikuttavat merkittävästi rakenteen huoltotarpeeseen sekä käyttöikään.

Tuote Käyttöikä Huoltoväli Kunnossapitoväli
       
Betonijulkisivu/
normaali raudoitus
Parveke-elementit
50 vuotta 5 vuotta, tarkastus 10 vuotta,
kuntoarvio,
mahdollinen painepesu
vedellä ja suoja-ainekäsittely,
puu- ja metalliosien maalaus
15 vuotta,
mahdollinen uusintamaalaus
(esim. PUR- pohjaiset maalit vaativat)
20...25 vuotta,
elastisen saumauksen osittainen korjaus,
laattapinnan osittainen korjaus,
rapatun pinnan paikkarappaus
       
Betonijulkisivu/
ruostumaton raudoitus
75...200
vuotta
5 vuotta, tarkastus 10 vuotta,
kuntoarvio 50 vuotta,
kuntotutkimus
25 vuotta,
saumojen kumitiivisteiden uusiminen
       
Ikkunat 40...50
vuotta
1 vuosi, tarkastus,
puhdistus 10 vuotta,
puupintojen pintakäsittely
15...25 vuotta,
erityislasien uusiminen
       
Pelitykset,
kourut,
syöksytorvet
25...30
vuotta
2 vuotta, tarkastus 15 vuotta,
osittainen uusiminen
       
Elementtien saumaukset,
julkisivun pinnoitteet
20...25
vuotta
1...2 vuotta, tarkastus 10...15 vuotta,
saumojen osittainen uusiminen

 

Julkisivun suhteelliset kustannukset
Suhteelliset kustannukset

Lukuisia vaihtoehtoja, ei pelkkää betoninharmaata ja karheaa pintaa

Betonin ei tarvitse olla aina samaa harmaata ja tietyn tuntuista. Betonin pintarakenteet ovat muunneltavissa moneksi. Sitä voidaan muunnella värillä, runkoaineilla sekä erilaisilla pintakäsittelyillä, tai yhdistelemällä edellä mainittuja keskenään – vain mielikuvitus on rajana. Ulkonäköön voidaan vaikuttaa monella eri tapaa: materiaalivalinnoilla saadaan aikaan erilaisia värejä, muoteilla erilaisia pinnan muotoja ja käsittelytavoilla erilaisia tekstuureja. Betoni voidaan myös pinnoittaa erilaisilla menetelmillä – rappauksella tai maalauksella. Sen pintaan voidaan liittää myös muita materiaaleja: tiili- ja keraamisia laattoja ja luonnonkiveä.

Betonipinnat

Tietoa ASV Oy:n betonipintavaihtoehdoista löytyy betonipintaoppaasta. Alla lisää esimerkkejä ja malleja erilaisista pintarakenne- ja värimahdollisuuksista.

Muottia vasten valetut pinnat

Lautamuottipinta
Lautamuottikuvioinen betonipinta

Pintakuvio laudan profiloinnin, puulajin ja sahaustekniikan mukainen.

Puulevymuottipinta
Puumuottikuvioinen betonipinta

Betonipinta muodostuu käytettävän puulevy tai –vanerin pinnan mukaisesti. Puupohjaiset levyt käsitellään veden imeytymisen estämiseksi joko öljyllä, lakkauksella, muotinirroitusaineilla, tai pinnoittamalla. Lakatuilla vanerimuoteilla saadaan tiiviitä ja sileitä betonipintoja.

Teräsmuottipinta
Teräsmuottikuvioinen betonipinta

Suuria, yhtenäisiä ja sileitä betonipintoja

Muottikangaspinta
Muottikangaskuvioinen betonipinta

Muottikangasta kumipinnalla käyttämällä saadaan tiiviimpiä valuhuokosettomia betonipintoja. Pintaan jää käytettävän kankaan kuvio.

Muovi- tai lasikuitumuottipinta
Muovi- tai lasikuitukuvioinen betonipinta

Suuria ja voimakkaasti muotoiltuja pintoja. Lujitemuovi tavallinen esimerkiksi pyöreiden pilareiden valussa.

Kumimuottipinta
Kumimuottikuvioinen betonipinta

Voimakas kuvio pienillä päästökuvioilla, esimerkiksi uusittaessa kopioimalla vanhoja koristeaiheita.

Tuoreena käsitellyt pinnat

Harjattu pinta
Tuoreena harjattu betonipinta

Harjaus oikaisun ja puuhierron jälkeen.

Pesty pinta
Tuoreena syväpesty betonipinta

Painepesu yli 2 mm syvyyteen. Väri saadaan aikaan pääosin kiviaineksella.

Hienopesty pinta
Tuoreena hienopesty betonipinta

Painepesu alle 2 mm syvyyteen. Väri saadaan aikaan kiviaineksella, tai kiviaineksella ja väripigmenteillä.

Graafinen betoni
Syövyttämällä kuvioitu graafinen betonipinta

Pintahidastustekniikalla betonin pintaan syövytetään haluttu kuvio. Tekniikka mahdollistaa yksilöllisten kuvioiden käytön, sekä eri pesusyvyydet.

Telattu pinta
Tuoreena telattu betonipinta

Telauksella teräshierretyt, sileät ja osittain kiiltävät pinnat himmeiksi ja ulkonäöltään yhdenmukaisiksi.

Töpötetty pinta
Tuoreena töpötetty betonipinta

Muistuttaa rapattua tai karkeaa muottikangas pintaa. Töpötys harjalla teräshierron jälkeen.

Puuhierretty pinta
Tuoreena puuhierretty betonipinta

Voimakas hierto laudalla oikaisun jälkeen.

Teräshierretty pinta
Tuoreena teräshierretty betonipinta

Hierto teräslastalla oikaisun ja puuhierron jälkeen.

Sienihierretty pinta
Tuoreena sienihierretty betonipinta

Sienihierrolla teräshierretyt, sileät ja osittain kiiltävät pinnat himmeiksi ja ulkonäöltään yhdenmukaisiksi.

Kovettuneena käsitellyt pinnat

Hiekkapuhallettu pinta
Kovettuneena hiekkapuhallettu betonipinta

Kevyt puhallus poistaa vain sementtiliiman aiheuttaman kiillon, matala puhallus paljastaa pinnan valuhuokosia ja keskisyvä puhallus yksittäisiä, suuria kivirakeita sekä pienemmän kiviaineksen yhtenäisesti. Syvä puhallus paljastaa suuret kivirakeet yhtenäisesti koko pinnalta ja sementtiliima poistuu lähes kokonaan. Betonin runkoaine määrää pinnan värin.

Happopesty pinta
Kovettuneena happopesty betonipinta

Vedellä kyllästetty betonipinta kastetaan suolahappoon ja huuhdellaan runsaalla vedellä. Käsittely poistaa pinnan sementtiliimaa ja hienoainesta ja paljastaa karkeamman runkoaineen haluttuun syvyyteen, tavallisimmin puoleen millimetriin.

Hakattu ja murrettu pinta
Kovettuneena hakattu ja murrettu betoniopinta

Hakkauskäsittely eli meislaus poistaa betonipinnasta halutun paksuisen kerroksen paljastaen runkoaineen.

Hiottu pinta
Kovettuneena hiottu betonipinta

Kovettunut sileä betonipinta hiotaan koneellisesti 3–4mm syvyyteen. Kiillotusaineet ovat matta, kiiltävä ja heijastava kiiltävä.

Lohkottu ja halkaistu betonipinta
Kovettuneena lohkottu ja halkaistu betonipinta

Kovettuneena erikoistekniikalla halkaistu betonipinta.

Värilliset betonipinnat

Väribetonipinnat

Väribetonipinnat
Värjätty betonipinta

Pigmentillä ja/tai kiviaineksella värjättyä betonia. Kirkkaimmat värisävyt saadaan käyttämällä valkosementtiä.

Pintavärjätyt betonipinnat

Lasuuribetoni
Lasuurikäsitelty värillinen betonipinta

Lasuurit ovat kuultavia, kemiallisia betonin pintakäsittelyjä, joilla aikaansaadaan värillisiä läpikuultavia pintoja.

Sininen betoni eli ns. kuparibetoni
Kuparivärjätty sininen betonipinta

Betonimassan joukkoon lisätään kuparijauhetta. Kovettumisen jälkeen betoni käsitellään ammoniumkloridiliuoksella. Lopputulos: sininen tai turkoosinvärinen betoni.

Kemiallisesti värjätyt betonipinnat, kuten ruskeaksi värjätty betoni eli ns. Umbra
Kemiallisesti värjätty betonipinta

Betoniin imeytetyt kemikaalit reagoivat sementin kanssa. Betoniseoksen kiviaines ei värjäydy. Käsittely sopii mm. hiottujen betonipintojen ja muottia vasten valettujen pintojen värjäyskäsittelyksi.

Maalatut betonipinnat

Lasuurimaalattu betonipinta
Lasuurimaalattu betonipinta

Läpikuultavilla tai peittävillä betonin maalaukseen soveltuvilla maaleilla maalatut betonipinnat. Lasuurimaalatut pinnat ovat läpikuultavia ja betonin pinnanlaatu tulee esiin.

Lasuurimaalattu betonipinta
Maalattu betonipinta

Läpikuultavilla tai peittävillä betonin maalaukseen soveltuvilla maaleilla maalatut betonipinnat. Lasuurimaalatut pinnat ovat läpikuultavia ja betonin pinnanlaatu tulee esiin.

Maalattu betonipinta
Lasuurimaalattu betonipinta

Läpikuultavilla tai peittävillä betonin maalaukseen soveltuvilla maaleilla maalatut betonipinnat. Lasuurimaalatut pinnat ovat läpikuultavia ja betonin pinnanlaatu tulee esiin.

Laattapinnat

Tiili-, klinkkeri- tai luonnonkivilaatta betonijulkisivun pintana
Laatta-, klinkkeri- tai tiiliverhoiltu betonipinta

Julkisivu voidaan suojata antigraffiti-aineella, suojaavilla pinnoitteilla tai impregnointiaineilla.

Muut betonipinnat

Kuvioitu betonipinta
Kuvioitu betonipinta

Tuore betonipinta voidaan eri hiertotapojen lisäksi kuvioida painamalla tuoreeseen pintaan halutunlainen kuvio. Esimerkiksi ruiskubetonoitu pinnat voidaan näin saada muistuttamaan esimerkiksi sahattua lautamuottia vasten valettua pintaa.

Teräsharjattu pinta
Teräsharjattu betonipinta

Teräsharjattu pinta tehdään muutaman vuorokauden iässä harjaamalla kovettuva sementtiliimakerros pois. Kiviaineksen on oltava niin lujaa, ettei se naarmuunnu harjattaessa. Pinta muistuttaa hiekkapuhallettua pintaa.

Lasimurskepinta
Lasimurskebetonipinta

Betonin pinnassa oleva kiviaines on korvattu lasimurskeella. Pintakäsittelynä pesu tai hionta. Voidaan varmimmin käyttää sisätiloissa. Ulos tulevissa pinnoissa selvitettävä lasin säilyvyys betonissa.

Tiilimurskepinta
Tiilimurskebetonipinta

Betonin pinnassa oleva kiviaines on korvattu tiilimurskeella. Pinta hiekkapuhalletaan, pestään tai hiotaan. Voidaan tehdä isoja tasavärisiä tiilen värisiä pintoja.

Sirotepinta
Sirotebetonipinta

Sirotepinta valmistetaan heittämällä sirotetta tuoreen betonin pintaan

Tadao Ando -pinta
Tadao Ando -betonipinta

Paljon työtä vaativa pinta, joka tehdään käsityönä ammattilaisten toimesta. Pinnan tekoon sisältyy useita työvaiheita. Pinta on nimetty kehittäjänsä japanilaisen arkkitehdin Tadao Andon mukaan.

Betoniharkkopinnat
Betoniharkkopinta

Betoniharkoista puhtaaksi muuratut pinnat. Betoniharkkojen värisävy voi olla normaali harmaa tai betonimassaa voidaan vaalentaa mm. valkosementin avulla.

Rapatut betonipinnat
Rapattu betonipinta

Tehdään hierto- tai ruiskupintana. Rappauksen kerrospaksuus valitaan tapauskohtaisesti. Väri saadaan aikaan maalaamalla tai käyttämällä värillisiä rappausmassoja.

Oppaat

ASV betonipintaopas

ASV Betonipintaopas

Betoni on monipuolinen ja moni-ilmeinen pintamateriaali. Erilaiset struktuurit, kuviot ja värit onnistuvat käyttämällä värejä, käsittelyjä ja raekokoja.