Betonijulkisivut
Monipuolisella betonilla saat julkisivuihin eloa
Betonijulkisivut ovat monimuotoisia, elinkaariedullisia ja pitkäkestoisia. Ne voivat olla värikkäitä tai mahdollisimman yksinkertaisia. Ne ovat kierrätettäviä ja ympäristökuormitukseltaan vähäisiä.
Betoni antaa arkkitehdille mahdollisuuksia
Betoni on maailman eniten käytetyin rakennusaine. Se on käyttäjälleen haastava materiaali, jonka työstäminen vaatii vahvaa ammattiosaamista. Paljon se vaatii, mutta paljon se myös antaa – betonin käyttö on erittäin monipuolista ja se onkin kehittynyt yhdessä arkkitehtuurin mukana.
Betoni saattaa jäädä usein taka-alalle rakennusten rakennusmateriaalina, mutta lukuisat pintamateriaalit ja betonin muovailtavuus antavat estetiikkaan ja pintavaihtoehtoihin lukemattomia erilaisia vaihtoehtoja ja betoni onkin nousemassa myös ulkosivujen materiaalina. Betoni voi olla samanaikaisesti karu ja lämmin, kova ja pehmeä.
Suoraviivainen ja selkeä betoni on 2000-luvun materiaali
Nykypäivän arkkitehtuurissa haetaan selkeitä linjoja ja pelkistettyä ulkoasua. Betoni pääsee näyttämään mahtinsa myös sisätilojen arkkitehtuurissa: portaikkoina, valon ja varjon rakentajana. Esimerkiksi yritysten ulkoasuissa halutaan korostaa suoria linjoja ja tekniikkaa –isoja lasipintoja yhdistettynä yhteneviin, avariin ja suoraviivaisiin betonirakenteisiin.
Pitkäikäinen ja helppohoitoinen betonijulkisivu kestää pitkään
Suomen ilmasto-olosuhteet vaativat rakentajilta ja rakennusaineilta paljon – julkisivuilta vaaditaan kovat säilymisvaatimukset: pakkasenkestävyys ja karbonatisoituneessa betonissa tapahtuva terästen korroosio. Nykyaikainen betoniteknologia on kuitenkin pitkälle kehittynyttä. Mahdolliset vaurioriskit on helppo minimoida. Pakkasenkestävyys varmistetaan betonin suojahuokostuksella. Lisäämällä suojabetonikerroksen paksuutta teräsrakenteissa sekä betonin laatua parantamalla voidaan hidastaa teräksen korroosiota – betonirakenteiden laskennallinen käyttöikä terästen korroosion suhteen on 4–5 kertaistunut sitten 60-luvun.
Helppo hoitaa, korjata ja uusia
Betonijulkisivut mitoitetaan nykyään 50 tai 100 vuoden käyttöiälle. Julkisivujen käyttöikäsuunnittelussa muuttujina ovat betonin laatu (vesi- ja sementtisuhde sekä betonin ilmamäärä) ja terästen suojabetonikerros.
Betonijulkisivut ovat hyvin helppohoitoisia, ja ne voidaan myös tarvittaessa vaihtaa uusiin. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin valita oikeat rakennusmateriaalit, sillä ne vaikuttavat merkittävästi rakenteen huoltotarpeeseen sekä käyttöikään.
Julkisivun suhteelliset kustannukset

Lukuisia vaihtoehtoja, ei pelkkää betoninharmaata ja karheaa pintaa
Betonin ei tarvitse olla aina samaa harmaata ja tietyn tuntuista. Betonin pintarakenteet ovat muunneltavissa moneksi. Sitä voidaan muunnella värillä, runkoaineilla sekä erilaisilla pintakäsittelyillä, tai yhdistelemällä edellä mainittuja keskenään – vain mielikuvitus on rajana. Ulkonäköön voidaan vaikuttaa monella eri tapaa: materiaalivalinnoilla saadaan aikaan erilaisia värejä, muoteilla erilaisia pinnan muotoja ja käsittelytavoilla erilaisia tekstuureja. Betoni voidaan myös pinnoittaa erilaisilla menetelmillä – rappauksella tai maalauksella. Sen pintaan voidaan liittää myös muita materiaaleja: tiili- ja keraamisia laattoja ja luonnonkiveä.
Betonipinnat
Tietoa ASV Oy:n betonipintavaihtoehdoista löytyy betonipintaoppaasta. Alla lisää esimerkkejä ja malleja erilaisista pintarakenne- ja värimahdollisuuksista.
Muottia vasten valetut pinnat

Pintakuvio laudan profiloinnin, puulajin ja sahaustekniikan mukainen.

Betonipinta muodostuu käytettävän puulevy tai –vanerin pinnan mukaisesti. Puupohjaiset levyt käsitellään veden imeytymisen estämiseksi joko öljyllä, lakkauksella, muotinirroitusaineilla, tai pinnoittamalla. Lakatuilla vanerimuoteilla saadaan tiiviitä ja sileitä betonipintoja.

Suuria, yhtenäisiä ja sileitä betonipintoja

Muottikangasta kumipinnalla käyttämällä saadaan tiiviimpiä valuhuokosettomia betonipintoja. Pintaan jää käytettävän kankaan kuvio.

Suuria ja voimakkaasti muotoiltuja pintoja. Lujitemuovi tavallinen esimerkiksi pyöreiden pilareiden valussa.

Voimakas kuvio pienillä päästökuvioilla, esimerkiksi uusittaessa kopioimalla vanhoja koristeaiheita.
Tuoreena käsitellyt pinnat

Harjaus oikaisun ja puuhierron jälkeen.

Painepesu yli 2 mm syvyyteen. Väri saadaan aikaan pääosin kiviaineksella.

Painepesu alle 2 mm syvyyteen. Väri saadaan aikaan kiviaineksella, tai kiviaineksella ja väripigmenteillä.

Pintahidastustekniikalla betonin pintaan syövytetään haluttu kuvio. Tekniikka mahdollistaa yksilöllisten kuvioiden käytön, sekä eri pesusyvyydet.

Telauksella teräshierretyt, sileät ja osittain kiiltävät pinnat himmeiksi ja ulkonäöltään yhdenmukaisiksi.

Muistuttaa rapattua tai karkeaa muottikangas pintaa. Töpötys harjalla teräshierron jälkeen.

Voimakas hierto laudalla oikaisun jälkeen.

Hierto teräslastalla oikaisun ja puuhierron jälkeen.

Sienihierrolla teräshierretyt, sileät ja osittain kiiltävät pinnat himmeiksi ja ulkonäöltään yhdenmukaisiksi.
Kovettuneena käsitellyt pinnat

Kevyt puhallus poistaa vain sementtiliiman aiheuttaman kiillon, matala puhallus paljastaa pinnan valuhuokosia ja keskisyvä puhallus yksittäisiä, suuria kivirakeita sekä pienemmän kiviaineksen yhtenäisesti. Syvä puhallus paljastaa suuret kivirakeet yhtenäisesti koko pinnalta ja sementtiliima poistuu lähes kokonaan. Betonin runkoaine määrää pinnan värin.

Vedellä kyllästetty betonipinta kastetaan suolahappoon ja huuhdellaan runsaalla vedellä. Käsittely poistaa pinnan sementtiliimaa ja hienoainesta ja paljastaa karkeamman runkoaineen haluttuun syvyyteen, tavallisimmin puoleen millimetriin.

Hakkauskäsittely eli meislaus poistaa betonipinnasta halutun paksuisen kerroksen paljastaen runkoaineen.

Kovettunut sileä betonipinta hiotaan koneellisesti 3–4mm syvyyteen. Kiillotusaineet ovat matta, kiiltävä ja heijastava kiiltävä.

Kovettuneena erikoistekniikalla halkaistu betonipinta.
Värilliset betonipinnat
Väribetonipinnat

Pigmentillä ja/tai kiviaineksella värjättyä betonia. Kirkkaimmat värisävyt saadaan käyttämällä valkosementtiä.
Pintavärjätyt betonipinnat

Lasuurit ovat kuultavia, kemiallisia betonin pintakäsittelyjä, joilla aikaansaadaan värillisiä läpikuultavia pintoja.

Betonimassan joukkoon lisätään kuparijauhetta. Kovettumisen jälkeen betoni käsitellään ammoniumkloridiliuoksella. Lopputulos: sininen tai turkoosinvärinen betoni.

Betoniin imeytetyt kemikaalit reagoivat sementin kanssa. Betoniseoksen kiviaines ei värjäydy. Käsittely sopii mm. hiottujen betonipintojen ja muottia vasten valettujen pintojen värjäyskäsittelyksi.
Maalatut betonipinnat

Läpikuultavilla tai peittävillä betonin maalaukseen soveltuvilla maaleilla maalatut betonipinnat. Lasuurimaalatut pinnat ovat läpikuultavia ja betonin pinnanlaatu tulee esiin.

Läpikuultavilla tai peittävillä betonin maalaukseen soveltuvilla maaleilla maalatut betonipinnat. Lasuurimaalatut pinnat ovat läpikuultavia ja betonin pinnanlaatu tulee esiin.

Läpikuultavilla tai peittävillä betonin maalaukseen soveltuvilla maaleilla maalatut betonipinnat. Lasuurimaalatut pinnat ovat läpikuultavia ja betonin pinnanlaatu tulee esiin.
Laattapinnat

Julkisivu voidaan suojata antigraffiti-aineella, suojaavilla pinnoitteilla tai impregnointiaineilla.
Muut betonipinnat

Tuore betonipinta voidaan eri hiertotapojen lisäksi kuvioida painamalla tuoreeseen pintaan halutunlainen kuvio. Esimerkiksi ruiskubetonoitu pinnat voidaan näin saada muistuttamaan esimerkiksi sahattua lautamuottia vasten valettua pintaa.

Teräsharjattu pinta tehdään muutaman vuorokauden iässä harjaamalla kovettuva sementtiliimakerros pois. Kiviaineksen on oltava niin lujaa, ettei se naarmuunnu harjattaessa. Pinta muistuttaa hiekkapuhallettua pintaa.

Betonin pinnassa oleva kiviaines on korvattu lasimurskeella. Pintakäsittelynä pesu tai hionta. Voidaan varmimmin käyttää sisätiloissa. Ulos tulevissa pinnoissa selvitettävä lasin säilyvyys betonissa.

Betonin pinnassa oleva kiviaines on korvattu tiilimurskeella. Pinta hiekkapuhalletaan, pestään tai hiotaan. Voidaan tehdä isoja tasavärisiä tiilen värisiä pintoja.

Sirotepinta valmistetaan heittämällä sirotetta tuoreen betonin pintaan

Paljon työtä vaativa pinta, joka tehdään käsityönä ammattilaisten toimesta. Pinnan tekoon sisältyy useita työvaiheita. Pinta on nimetty kehittäjänsä japanilaisen arkkitehdin Tadao Andon mukaan.

Betoniharkoista puhtaaksi muuratut pinnat. Betoniharkkojen värisävy voi olla normaali harmaa tai betonimassaa voidaan vaalentaa mm. valkosementin avulla.

Tehdään hierto- tai ruiskupintana. Rappauksen kerrospaksuus valitaan tapauskohtaisesti. Väri saadaan aikaan maalaamalla tai käyttämällä värillisiä rappausmassoja.
Oppaat


ASV Betonipintaopas
Betoni on monipuolinen ja moni-ilmeinen pintamateriaali. Erilaiset struktuurit, kuviot ja värit onnistuvat käyttämällä värejä, käsittelyjä ja raekokoja.