Terve koti hyvin tuulettamalla

Rakennuksen tehokas ilmanvaihto pitää rakenteet ja asukkaat terveinä. Oikein rakennetussa talossa on riittävä ilmanvaihto myös talon perustuksissa. Ontelolaatoista on helppo rakentaa hyvin toimiva rossipohja, eli talon alla oleva tuulettuva ryömintätila. Tuuletus pitää rakenteet kuivina ja estää mahdollisen radonkaasun etenemisen asuintiloihin. Ryömintätilaan voidaan asentaa myös vesi- ja viemäriputket sekä sähköjohdot.

Avaria, viihtyisiä ja paloturvallisia tiloja

Rakennuksien sisätilat voidaan toteuttaa ontelolaatoilla avarammiksi. Laattojen pitkä jänneväli vähentää kantavien väliseinien tarvetta ja tekee tilansuunnittelusta vapaampaa. Asumisen viihtyisyyttä lisää ontelolaattojen kyky vaimentaa tehokkaasti ääniä. Betonin ääneneristysominaisuudet ovat nimittäin erinomaiset. Ontelolaatat ovat lisäksi paloturvallisia. Betoni sinänsä on paloturvallinen materiaali, minkä lisäksi ontelolaattojen eristeenä käytetään palossa itsestään sammuvaa EPS-solumuovia.

Kuorilaatta on vaihtoehto ontelolaatoille

Rakennuksen alapohjat ja välipohjat voidaan rakentaa ontelolaattojen sijaan myös kuorilaatoista. Ne ovat paksuudeltaan 90-150 mm ja ontelolaattojen tapaan jännitettyjä ja hyvin kantavia. Kuorilaatoissa ei ole onteloita, mutta talotekniikka ja putket saadaan silti hyvin piiloon. Seinien tai sokkelin varaan nostetaan kuorilaatta, jonka päälle asennetaan piilotettava talotekniikka, putket ja sähköjohdot. Tämän jälkeen laatan päälle valetaan riittävän paksu kerros betonia. Kuorilaatta toimii siis holvina, jonka valamisessa vältytään erillisten muottien rakentamiselta. Kuorilaattojen etuna rakentajalle onkin niiden nopea asennettavuus.

Finnish